Over het project

In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. 100 jaar later wordt dit eerste conflict op wereldschaal overal herdacht. Ook in het Meetjesland, waar ‘Den Groote Oorlog’ veel sporen naliet.

Het bezette Meetjesland was onderdeel van het ‘Etappengebiet’, een rust –en bevoorradingsgebied tussen het front en het binnenland. Het confronteerde de bevolking met strenge regels en een beperkte bewegingsvrijheid.

Het rijke oorlogsverleden van het Meetjesland wordt door allerhande activiteiten in herinnering gebracht. Onder impuls van COMEET werkten de Meetjeslandse gemeenten en talloze verenigingen een breed en gevarieerd aanbod uit. Je ontdekt het Meetjeslandse oorlogserfgoed al wandelend en fietsend op een van de routes. Maar ook in lezingen, tentoonstellingen, gidsbeurten en workshops. Den Groote Oorlog in het Meetjesland inspireerde ook kunstenaars die deze zwarte pagina in de geschiedenis verwerken in voorstellingen, poëzie, fotografie. Deze activiteiten vind je allemaal terug in onze agenda.

COMEET zette ook al deze acties op touw: 

Een poëtisch fotoboek: 2014-18, de Oorlog verslaan. In samenwerking met Herman Leenders (poëzie) en Grégoire De Poorter (fotografie) en de erfgoedverenigingen. Nu te koop in onze webshop.

In 2011 deden Sophie Huysman en Ester Van den Broeck onderzoek naar het oorlogsverleden van het Meetjesland. Ze maakten een lijvig rapport dat je gratis kunt downloaden.

Dat ook kinderen en jongeren het oorlogsverleden leren kennen vinden we belangrijk. Daarom werken we samen met Erfgoedcel TERF aan de realisatie van een Meetjeslandse versie van 'kinderen in bezet gebied'. Leerkrachten en erfgoedverenigingen werken hier achter de schermen aan mee. Lancering is voorzien voor schooljaar 2013-2014.