Assenede

Assenede herdenkt de Eerste Wereldoorlog, check onze agenda voor WOI-activiteiten in Assenede.


Assenede is een poldergemeente in Oost-Vlaanderen, gelegen aan de grens met Nederland en bestaat uit vier deelgemeenten: Assenede, Bassevelde, Boekhoute en Oosteeklo. Ga naar www.assenede.be


Assenede tijdens de Groote Oorlog

Op 8 oktober 1914 ondervond Assenede de Groote Oorlog voor het eerst aan den lijve. Na zware verliezen geleden te hebben in Antwerpen, trokken geallieerde soldaten zich terug in Assenede. Ze rustten er die nacht uit en zetten hun tocht de volgende dag verder. Niet veel later viel Assenede net als de rest van het Meetjesland in handen van de Duitsers.

Net zoals de andere Meetjeslandse gemeenten werd er in Assenede opgeëist door de Duitsers. In sommige huizen werden Duitse soldaten ingekwartierd. Fitte mannen tussen 17 en 35 jaar moesten dwangarbeid verrichten in dienst van de Duitsers, sommigen werden zelfs meegenomen naar Duitsland zelf. Voedsel was schaars in Assenede en de voorraden en oogsten werden opgeëist door de bezetters.

Doordat Assenede aan de grens met Nederland ligt, hadden de Assenedenaren ook van dichtbij te maken met Den Doodendraad, de elektrische draadversperring tussen het neutrale Nederland en België. In Boekhoute staat in Haven t.h.v. nr. 83 een kunstwerk dat een stuk van Den Doodendraad voorstelt. Wat verder in de Braakmanstraat staat een reconstructie van den draad en een wachthuisje. 

In de laatste dagen van de oorlog boden de Duitsers nog fel weerwerk in Assenede en omstreken, in november van 1918 slaagden de geallieerden erin om Assenede te bevrijden.

In Assenede en de deelgemeentes werden er monumenten geplaatst om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en nadien ook de Tweede Wereldoorlog te herdenken.Het Meetjesland tijdens de Groote Oorlog

Na de verovering van Het Meetjesland verschoof het slagveld al snel naar de IJzerstreek. Dat wilde echter niet zeggen dat de Meetjeslanders het goed hadden. Een groot deel van het Meetjesland werd ‘Etappengebiet’. Bewoners van het Etappengebiet waren erg beperkt in hun bewegingsvrijheid. Ze mochten het Etappengebiet enkel verlaten als ze in het bezit waren van een speciale Duitse reispas. De goederen en de mankrachten in het Etappengebiet werden grotendeels opgeëist door de Duitsers, soms voor een schamele vergoeding.

Het Etappengebiet werd opgedeeld in verschillende ‘Kommandanturen’. Deze Duitse besturen werden gevestigd in enkele Vlaamse gemeenten en zorgden ervoor dat de gemeenten ten dienste stonden van het Duitse leger. De meeste Meetjeslandse gemeenten vielen onder de Kommandantur in Eeklo of Ertvelde. Een Duitse Kommandant stond aan het roer van een Kommandantur.

In het verloop van de Groote Oorlog werden sommige gemeenten ‘Operationsgebiet’. Dit gebied lag nog dichter bij het front en werd daarom onderworpen aan nog strengere regels. In het ‘Operationsgebiet’ mocht je zelfs nauwelijks je wijk verlaten zonder in het bezit te zijn van een Duits paspoort.

Het Meetjesland was ook een grensstreek, de Duitsers hielden de grens met het neutrale Nederland dan ook goed in de gaten. In 1915 begonnen de bezetters aan een elektrische versperring over de volledige lengte van de Belgisch-Nederlandse grens. Deze werd ‘Den Draad’ of ‘De Doodendraad’ genoemd. In 1917 vreesde de Duitse bezetter voor een geallieerde aanval vanuit het neutrale Nederland. Daarom bouwden ze langs de grens een bunkerlinie, genaamd de ‘Hollandstellung’. De bunkers zie je vandaag nog overal opduiken in het landschap. De aanval kwam er uiteindelijk niet.


Leer over de andere Meetjeslandse gemeenten in Wereldoorlog I

Aalter - Assenede - Eeklo - Evergem - Kaprijke - Knesselare - Lovendegem - Maldegem - Nevele - Sint-Laureins - Waarschoot - Zelzate - Zomergem