Fietsen & Wandelen

Je kan het oorlogserfgoed van het Meetjesland ontdekken via verschillende wandel- en fietsroutes. 


Fietsen langs oorlogserfgoed 1

(33.8 km)
bunker thv huysmanhoeveCOMEET stelde twee fietsroutes samen langs de bunkerlinie Hollandstellung. Aan de hand van een brochure gidsen we je langs 13 bunkers, of beter 'kazematten' en vertellen we je alles over de Hollandstellung en andere momumenten langs de weg.


De route vertrekt en eindigt in het centrum van Eeklo. Langs enkele fietsvriendelijke routes kom je terecht in Lembeke, waar de Oude Pastorij zeker de moeite is. Via de landweggetjes rond Oosteeklo brengt de fietstocht je naar Ertvelde, waar het landschap bezaaid ligt met Eerste Wereldoorlogse bunkers. Met een kleine lus rijdt je weer richting Eeklo, waar je terug aankomt na een binnenweggetje door de vreedzame Lembeekse bossen.

Klik hier om de brochure van de fietstocht te downloaden


Fietsen langs oorlogserfgoed 2 

(46.9 km)
bunker thv huysmanhoeveCOMEET stelde twee fietsroutes samen langs de bunkerlinie Hollandstellung. Aan de hand van een brochure gidsen we je langs 13 bunkers, of beter 'kazematten' en vertellen we je alles over de Hollandstellung en andere momumenten langs de weg.

De route toont je de andere kant van het Meetjesland, dat eveneens getekend is door de Groote Oorlog. De tweede tocht vertrekt en eindigt eveneens in hartje Eeklo. Een rustige plattelandsweg brengt je via de Huysmanhoeve tot aan de fietsersbrug over de Expressweg. Onderweg kom je enkele authentieke bunkers tegen. De route brengt je tot aan randje Kaprijke, waar je de Kleemkapel tegenkomt. Daarna steek je opnieuw de Expressweg over, richting Balgerhoeke. Dit gehucht werd bijna volledig platgelegd in de Eerste Wereldoorlog, in het midden van de weides zijn er nog bunkers te spotten. Je steekt het Schipdonkkanaal over en volgt dat dan helemaal tot in Zomergem. Dit kanaal was hét strijdtoneel op het einde van de Eerste Wereldoorlog. Via Ronsele kom je in Zomergem terecht, langs waar je je tocht verder zet over de rustieke landschapsweggetjes richting Beke en Waarschoot. Het aangelegde fietspad langs de spoorweg leidt jou dan terug tot in Eeklo.

Klik hier om de brochure van de fietstocht te downloaden


Aalter- Herdenkingsroute 

CorneliuskerkOntdek de oorlogsgebeurtenissen in Aalter via een herdenkingsfietsroute die start op de Markt in Aalter en uit twee lussen bestaat: route 1 loopt door Lotenhulle, Poeke en Bellem en route 2 door Sint-Maria-Aalter en Aalter-Brug. Beide routes zijn elk ongeveer 20 km. Langs de weg hangen er in totaal 17 informatiepanelen met foto’s en uitleg over gebeurtenissen in de omgeving. Beide routes geven dus een beeld van de Eerste Wereldoorlog in Aalter.

Brochure verkrijgbaar in:

Foto collectie Willy Stevens

Eeklo - Kleine stad in een Groote Oorlog

kaft brochure- Een kleine stad .... WOIEen groot deel van het Meetjesland viel onder het gezag van Kommandantur Eeklo. In de smalle straatjes van Eeklo herbeleef je de Eerste Wereldoorlog in een bezette stad. Met de brochure vol verhalen en oude beelden, ontdek je tijdens een stadswandeling hoe het er in Eeklo aan toeging in 1914-18. Je wandelt langs de belangrijkste gebouwen in Eeklo die door de Duitsers in beslag werden genomen tijdens de 4 jaar durende bezetting. Ondertussen ontdek je ook het huidige stadscentrum.

Brochure (1 euro) verkrijgbaar in:

        • Het STIP, Molenstraat 36, Eeklo
        • Toerisme Meetjesland, Huysmanhoeve, Bus 1, Eeklo 

Klik hier om de brochure te downloaden (binnenkort online)


Maldegem in den Grooten Oorlog: de Hollandlinie

Een tocht van 12 km gidst je langs de Duitse bunkerlinie uit WOI aan het Leopold- en Schipdonkkanaal. Laat je leiden langs de indrukwekkende bomenrijen en vergezichten.

Brochure verkrijgbaar aan het UiTloket in het gemeentehuis van Maldegem, Marktstraat 7
toerisme@maldegem.bewww.maldegem.be

Klik hier om de brochure te downloaden


Zelzate - Een wandeling door Zelzate tijdens de Groote Oorlog

DSC01021 goedMet de brochure ga je op stap langs Zelzaatse monumenten en lees je over hun rol tijdens WOI. Je begint op de plek waar de eerste Duitse verkenner gespot werd en eindigt aan het Klooster dat dienst deed als opvangplaats voor vluchtelingen en vandaag verschillende musea huisvest, waaronder dat van het Tweede Regiment Gidsen. Leerlingen van het Koninklijk Atheneum Zelzate vertellen je aan de hand van QR-codes op de monumenten (die je kan scannen met je smartphone) meer over de geschiedenis. De wandeling (5 km) is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en buggy's.

Klik hier om de brochure te downloaden


Zelzate - Met de fiets langs de grenzen van WOI
zelzate brugMet de brochure, opgesteld door het Koninklijk Atheneum van Zelzate, fiets je langs de grens tussen Nederland en België doorheen Zelzate, Sas van Gent, Westdorpe en Wachtebeke (25 km). Je leest onderweg over de doodendraad, het leven langs beide kanten van de grens, hoe in Sas van Gent de Belgische vluchtelingen probeerden te overleven en andere historische weetjes.

Klik hier om de brochure te downloaden 

Foto privécollectie Achiel De Windt

Zomergem - Wandelen in het spoor van de Groote oorlog 

Zomergem was voor een groot deel van de oorlog een typisch dorp in bezet gebied. Haar strategische positie langs het Schipdonkkanaal maakte de gemeente tijdens het eindoffensief in oktober 1918 echter een ware rampzone. Op 6 november 1919 kreeg Zomergem bezoek van koning Albert I. In een toespraak verklaarde het koninklijk echtpaar dat in Vlaanderen, behalve de IJzerstreek, geen enkele gemeente zo zwaar vernield was als Zomergem. De wandelbrochure door Zomergem geeft aan hoe het er tijdens de oorlog aan toe ging, en houdt halt aan de laatste getuigen uit die periode. Het is een interactieve route op maat van het hele gezin.

Brochure verkrijgbaar in: