Groepen

Wil jij met je familie, vereniging of vriendengroep een groepsactiviteit over WOI in het Meetjesland? 
Ga naar GROEPSAANBOD

Wil je met jouw vereniging een activiteit organiseren i.v.m. WOI en zoek je voorstellingen e.d. om te boeken?
Ga naar TE BOEKEN AANBOD


Groepsaanbod

Wil jij met je familie,vereniging, vriendengroep of jeugdbeweging een groepsactiviteit over WOI in het Meetjesland? Hieronder vind je een greep uit het Meetjeslands groepsaanbod in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Bunker op kindermaat

icon-kidsWil je weten waarom de Duitse soldaten bunkers bouwden in het Meetjesland? Ben je nieuwsgierig wat ze aten en hoe het leven was in de bunker? Wil je zelf eens op de uitkijk gaan liggen? Kom alles te weten over het leven van de soldaat in de Eerste Wereldoorlog in de bunker op het terrein van het Bardelaeremuseum. Te bezoeken op zondag of voor groepen na afspraak.

  • Open op zon- en feestdagen van maart tot eind oktober
  • Bardelaeremuseum, Ledestraat 42, Lembeke 
  • 09 377 04 22 
  • bardelaeremuseum@skynet.be

Smokkelspel voor kinderen

icon-kidsJe bent smokkelaar tijdens de Groote Oorlog. Schrijf je geheime boodschap op en probeer deze over de grens met Nederland te smokkelen. Probeer zo vlug mogelijk over de grens te raken, maar pas op, want de Duitse bezetter bewaakt de grens zeer goed!

  • Wanneer: Op woensdag en donderdag van 9u tot 12u en van 13u30 tot 16u30. Op vrijdag van 9u tot 12u en van 13u30 tot 16u30

  • Waar: Bezoekerscentrum Boekhoute, Boekhoutedorp 3, Boekhoute (Assenede)

  • Contact: toerisme@assenede.be | 09/373 60 08

Tentoonstelling: Grote vrouwen en de Groote Oorlog

icon-groupVijf vrouwen nemen je mee op hun levenspad. Je kijkt naar de wereld door hun ogen. De wereld als spionne, vissersvrouw, verpleegster en soepbedeelster. Elk vertellen ze hun verhaal over de Groote Oorlog. 
Hoe overleefden ze en welke impact had de Duitse bezetting op hun leven?

  • Wanneer: Op woensdag en donderdag van 9u tot 12u en van 13u30 tot 16u30. Op vrijdag van 9u tot 12u en van 13u30 tot 16u30

  • Waar: Bezoekerscentrum Boekhoute, Boekhoutedorp 3, Boekhoute (Assenede)

  • Contact: toerisme@assenede.be | 09/373 60 08 | www.grotevrouwen.be

Tentoonstelling: Boekhoute in tijden van oorlog

icon-groupDeze tentoonstelling is opgesteld in de kerk en vertelt het verhaal van Boekhoute tijdens de twee wereldoorlogen. Je komt meer te weten over de doodendraad (zie ook p. …) en je kan gerestaureerde wrakstukken van een neergehaalde Duitse Messerschmidt (WOII) bewonderen.

  • Wanneer: elke dag van 9 tot 17u
  • Waar: Heilig Kruiskerk, Boekhoutedorp, Boekhoute
  • Contact: 09 373 60 08, toerisme@assenede.be

Wandeling: De Kommandantur in Ertvelde

icon-group

Deze wandeling loopt langs de meest markante plaatsen, gebouwen en monumenten waaronder de hoofdplaats van de vroegere Kommandantur, het toenmalige gemeentehuis. Verder op je weg ontdek je ook andere belangrijke Ertveldse huizen die het Duitse leger in beslag had genomen om de Kommandantur logistiek mogelijk te maken: de mess, de gevangenis, enz. Met de wandelbrochure kan je op eigen houtje op wandel in Ertvelde. Groepen kunnen de wandeling boeken met gids.

Brochure verkrijgbaar in:

 • Oud gemeentehuis Ertvelde, Marktplein 2, Evergem

 • Toerisme Meetjesland, Huysmanhoeve, Bus 1, Eeklo

Info en reservatie: www.evergem.be/wereldoorlog

Aanbod Meetjeslandse Gidsen

icon-group

De Meetjeslandse Gidsen brengen thematische wandelingen, fietstochten, lezingen en busrondritten doorheen de verschillende gemeenten van het Meetjesland.

Naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog hebben ze ook specifiek aanbod:
- Rondleiding voor jongeren: Ontdek de grens
- tijdens de Eerste Wereldoorlog - Assenede
- Wandeling: De Kommandantur in Ertvelde - Evergem
- Belevingswandeling: Klein België voor groepen - Sint-Laureins
- Belevingswandeling: Vluchtroute ‘14 - Boekhoute (Assenede)
- Tentoonstelling en wandeling: Maldegem in ‘Den Grooten Oorlog’ - Maldegem

Alle info op www.meetjeslandsegidsen.be (klik op ‘cultureel’ en ‘Eerste Wereldoorlog’)

Seizoenslunch in het Godshuis en een ontdekking van de grens (Sint-Laureins)

icon-group

Artoria organiseert evenementen in het Gentse en voegt er een historisch, cultureel of culinair accent aan toe. In Sint-Laureins organiseren ze een wandeling die start met een heerlijke seizoenslunch in het Godshuis, een tot hotel getransformeerd oud klooster. Hierna neemt een gids u mee naar de wijk Klein België, waar hij zal vertellen over een razend interessante episode in WOI, en de grens zelf, het smokkelgebied bij uitstek. Met de veerpont steekt u vervolgens het Leopoldkanaal over en keren we terug naar het centrum. Kan te voet of met de fiets.

Info en reservatie via Artori: info@artoria.be of 09 375 31 61.Te boeken aanbod

Wil je met jouw vereniging een activiteit organiseren i.v.m. WOI en zoek je voorstellingen e.d. om te boeken? Reserveer dan alvast een zaal, want hier vind je artiesten die graag komen optreden of tentoonstellen. 

Er is voor elk wat wils: muziek, poëzie, koren, een volkszanger, kunst, theater, ... maar ook lezingen.

Muziek

Volkszanger Erik Wille bundelde een aantal marktliederen uit de tijd van WOI en goot die in een programma van twee keer 45 minuten. De gezangen worden ondersteund door historische duiding en powerpoint. De liederen en teksten komen uit het boek 'Marktliederen over de Grooten Oorlog' van Roger Hessel. Voor meer info, mail naar erik.wille@skynet.be.

Het gemengde kamerkoor Intimate Voices herdenkt de Groote Oorlog in hun productie 'Achter de linies'. Het Gentse koor brengt dit programma met vocale muziek uit de Eerste Wereldoorlog vanaf 2014. Met muziek van: Herberigs, Hullebroeck, Opsomer, Ryelandt, Uyttenhove,Van Nuffel, Van Hoof, Wambach, De Boeck, Alpaerts, Candael, d’Hulst, De Jong, de Vocht, ... Meer info op www.intimate-voices.eu.

In 1914 componeerde Lodewijk De Vocht het symfonisch gedicht 'In Ballingschap', ook 'Bede voor het Vaderland' genoemd. Hij werd hiervoor geïnspireerd door de bezetting van Antwerpen, die hem dwong om naar Nederland te vluchten. Het werk duurt net geen 9m43s en is verkrijgbaar bij het Lodewijk De Vochtfonds voor €10. De bedoeling van het fonds is dat het werk gebruikt wordt als achtergrondmuziek, in een dansvoorstelling of in een orkestuitvoering. Als u het werk wil gebruiken, breng dan wel het Lodewijk De Vocht-fonds op de hoogte. Voor meer info mail naar christine.ardui@telenet.be

Het solidariteitskoor Sapukay wil al zingend een boodschap van vrede en vriendschap brengen. Het koor herdenkt "De Groote Oorlog" in het multimediaprogramma "nooit brengt oorlog vrede". Er wordt via liederen gedacht aan de jonge mannen die naar het front trokken, maar ook aan de problemen van vandaag. Meer en boekingen info op www.sapukay.be.

Klaproos is een muziekproject rond het thema oorlog, uitgewerkt door Debbie Lambregts en Emma Coopman. Ze brengen een intieme, akoestische set die zich perfect leent voor het tere en kwetsbare onderwerp van de oorlog. Gebruik makend van zang, gitaar, harp en diatonisch accordeon staan ze stil bij de impact van oorlog op een mensenleven. Meer info op www.klaproos1418.be

Theater

'Fuga van een Oorlog' door het Fadièse Collectief is het waargebeurde verhaal van een Eeklose kunstenaar-soldaat, verteld door de ogen van een van zijn onafgewerkte beeldhouwwerken. Fuga van een Oorlog combineert de Groote Oorlog met poëzie en muziek. Voor meer info of voor boekingen, mail naar alain.verhoeven@telenet.be.

Reizend theater Kip van Troje brengt in 'Stof en Steen' poëzie, proza en verhalen over de grote oorlog. Een acteur en een muzikant brengen ontwapend moois. Deze voorstelling richt zich tot volwassenen en is ook boekbaar voor leerlingen 3de graad secundair en hoger onderwijs. Meer info

Lezingen

Beelden zeggen soms meer dan duizend woorden... Aan de hand van een 70-tal beelden word je meegenomen naar de periode 1914-1918 in Evergem. Ze laten je zien hoe het leven was tijdens de Groote Oorlog. Strenge regels, verordeningen, opeisingen, honger, angst, ... maakten het leven zwaar. Deskundige uitleg bij elke foto verweeft het beeldmateriaal tot een verhaal.. Voor meer info, of voor reservatie mail naar elise.verdegem@evergem.be.

'De Eerste Wereldoorlog in het Meetjesland' geeft alle facetten van de Eerste Wereldoorlog in het Meetjesland weer. Er is extra aandacht voor het dagelijkse leven in bezet gebied en de einddagen van de Groote Oorlog. Als grensgebied was het Meetjesland bovendien een zeer aantrekkelijke regio voor smokkelaars en spionnen. Meer info op www.meetjeslandsegidsen.be.

Kunst

Kunstenaar Erik Nagels liet zich voor een nieuwe reeks schilderijen inspireren door de Groote Oorlog. In geheel eigen stijl brengt hij de gruwel van het dagelijkse leven in beeld. De nieuwe werken zijn gebundeld onder de naam '14-18'. Meer info op www.eriknagels.com.

Kunstenaar Enca Caen uit Lovendegem maakte een grote klaproos, waarvan de meeldraden foetussen voorstellen. Een treurende moeder kijkt toe aan de zijlijn. De klaproos draagt geen infobordje, en ook de naam van de kunstenaar wordt niet op het kunstwerk vermeld. Iedereen die een betekenisvolle locatie kent en beschikbaar wil stellen, kan dit laten weten aan de kunstenaar.