Boek: Koken in Bezet Gebied Naar overzicht

COMEET en culinair genootschap Meetjesland (Plattelandscentrum Meetjesland) brengen het boek ‘Koken in Bezet Gebied’ uit met recepten en weetjes over eten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het boek ademt de sfeer van de oorlogsjaren. Het water zal je misschien niet bij ieder recept in de mond komen, maar het boek geeft een mooi beeld van waarmee de Meetjeslanders hun honger moesten stillen.

Ersatz

Onder de Duitse bezetting was het voedsel schaars en duur. Via de voedingscomiteiten kwamen vreemde voedingsmiddelen het land binnen. Huisvrouwen moesten creatief uit de hoek komen. Om hen te helpen werden speciale oorlogskookboekjes verspreid en ook in de kranten verschenen recepten.

Om bepaalde tekorten aan te vullen, werden Ersatz-producten gebruikt. Dat zijn voedingsmiddelen van een vaak mindere kwaliteit ter vervanging van iets anders dat niet beschikbaar was. Een bekend voorbeeld daarvan is gebrande chicorei (witlofwortels) in plaats van echte koffie.

Stijl 1914

cover v2 - ingezoomd

Het boek ‘Koken in Bezet Gebied’ ademt de sfeer van de oorlogsjaren en de stijl is gebaseerd op publicaties van die tijd.

In het samenstellen van de recepten werd voor een mix gekozen van authentieke gerechten die de tijdsperiode heel sterk typeren en recepten die ook vandaag nog kunnen opgediend worden. Vandaar dat in een aantal recepten ingrediënten worden gebruikt die bij de plattelandsbevolking (nog) niet beschikbaar waren. Daarnaast waren een aantal recepten enkel weggelegd voor de gegoede burgerij.

Het water zal je misschien niet bij ieder recept in de mond komen, maar het boek geeft een mooi beeld van waarmee de Meetjeslanders hun honger moesten stillen.

Een Gentse, met roots in Sint-Margriete, stuurde ons een enthousiaste reactie op ons oorlogskookboek 'Koken in Bezet Gebied': "Mijn moeder was als kind gek op haar moeders Jan-in-de-Zak (1920-30). En koantjessesse maakte mijn tante in de jaren 1960 altijd klaar bij familiebezoeken. Met andere woorden: dit is een stukje mondelinge overlevering binnen onze familie, dat voor mij nu weer concreet is geworden." (19/05/2015)

Klik hier om de pdf van het boek te downloaden

Naar overzicht