Bunkers Oosteeklo in de kijker Naar overzicht

In 1916 bouwde de Duitse bezetter de Hollandstellung, een versterkte bunkerlinie als verdediging tegen de gevreesde landing vanuit het neutrale Nederland. In Oosteeklo gaat het om 24 bunkers die naar aanleiding van het project 'Terechtstellung' kan vinden op de website www.meetjes.land/bunkers-oosteeklo.  

De Hollandstellung 

De Hollandstellung was 75 km lang en werd opgetrokken tussen Knokke en Antwerpen.  De linie begon in het Zwin en volgde op een afstand de Belgisch-Nederlandse grens. Maldegem, Eeklo, Lembeke, Oosteeklo, Ertvelde, Kluizen en Terdonk en het Schipdonkkanaal maakten deel uit van de linie. In het totaal richtte de Duitse bezetter meer dan 850 bunkers op. 

De Bunkers in Oosteeklo & meetjes.land

In Oosteeklo bestond de linie uit 24 bunkers, waarvan 5 in de invalslinie en 19 in de hoofdverdedigingslinie. Vandaag zijn er nog 21 bunkers in het landschap terug te vinden.

Naar aanleiding van het bunkerweekend (9 - 10 september '17) werden deze bunkers toegevoegd op de website www.meetjesland. Deze website bundelt interessante erfgoedlocaties in het Meetjesland en werd nu uitgebreid met de bunkers uit Oosteeklo. Bezoekers krijgen meer info over de verschillende bunkers, met extra foto- en beeldmateriaal. Bovendien werkt de website als een erfgoed-gps: je ziet meteen de dichtzbijzijnde bunker en de weg hier naartoe. Ook na het bunkerweekend blijven de bunkers beschikbaar op de website. 

Terechtstellung is een project van HK De Twee Ambachten en De Orde van de Smoutpot. Naast de Hollandstellung herdenkt dit project ook de executie van zes burgers van Assenede. Meer info over het project vind je op https://terechtstellung.com/ 

Naar overzicht