Herdenkingsjaar 2018 Naar overzicht

In 2018 is het 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. In het Meetjesland worden de laatste oorlogsmaanden herdacht met een veelzijdig activiteitenaanbod, met o.a. tentoonstellingen, een online overzicht van het oorlogserfgoed en enkele grote evenementen.

Oorlogserfgoed op www.meetjes.land

  • Oorlogsmonumenten Meetjesland

Na de Eerste Wereldoorlog richtten heel wat gemeenten een monument of gedenkteken op ter ere van de gesneuvelde inwoners of als herinnering aan een bepaalde veldslag.De monumenten en herdenkingstekens zijn vaak gelijkaardig qua ontwerp of symboliek, maar vertellen bovenal iets over de lokale gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Op de website www.meetjes.land/eerstewereldoorlog vind je een volledig overzicht van deze stille getuigen aan de Eerste Wereldoorlog.

  • Bunkers van de Hollandstellung

De Hollandstellung is een verdedigingslinie uit WOI die loopt van Knokke tot Vrasene en bestaat uit meer dan 400 bunkers. In het Meetjesland loopt de linie door Maldegem, Eeklo, Lembeke, Oosteeklo en Ertvelde. 

De bunkers werden in 1916 gebouwd door het Duitse leger, uit angst voor een aanval vanuit het neutrale Nederland. De gevreesde invasie is er echter nooit gekomen. Na de oorlog werden heel wat bunkers ontmantel en gerecupereerd, sommigen deden dienst tijdens de Tweede Wereldoorlog of werden afgebroken om plaats te maken voor industrie of verstedelijking. In 2015 en 2017 werd een deel van de bunkers beschermd door de Vlaamse Overheid. 

Vandaag zijn er nog zo'n honderd bunkers te vinden: op www.meetjes.land/hollandstellung vind je een volledig overzicht van deze relicten uit WOI. 

Een veelzijdig activiteitenaanbod

Ook in 2018 brengen heel wat gemeenten en verenigingen het oorlogserfgoed onder de aandacht. Dit met een veelzijdig activiteitenaanbod. 

In de agenda vind je alvast een overzicht van deze activiteiten. We blikken alvast ook even vooruit: 

  • Tentoonstelling Van Sarajevo tot Versailles in de kerken van Eeklo (8 tot 14 maart) en Ertvelde (15 tot 18 maart) door NSB Gewest Meetjesland en NSB Afdeling Eeklo. 
  • Nieuwe wandel- en fietsroutes langs het oorlogserfgoed in Wachtebeke. Klik hier voor het volledige aanbod 
  • Stoomfestival Maldegem in het teken van de Eerste Wereldoorlog  
  • Ook De Bevrijding, een historische colonne die het bevrijdingsoffensief herdenkt, zal in augustus halt houden in het Meetjesland. In Knesselare, Aalter, Zomergem en Nevele worden er tal van activiteiten georganiseerd.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste updates? Hou onze website en facebookpagina Eerste Wereldoorlog Meetjesland in de gaten. 

Naar overzicht