Nieuw boek ‘Meetjesland in de grote oorlog’ Naar overzicht

‘Meetjesland in de grote oorlog’ brengt de grote en kleine verhalen over de Eerste Wereldoorlog aan de hand van de vele en soms zeer merkwaardige foto’s van Duitse militairen van verzamelaar Denis Pieters.

Stefaan De Groote, ondervoorzitter van de heemkundige kring het Land van Nevele, schreef een inleiding over de oorlogsgebeurtenissen in de regio en bewerkte de teksten bij de foto’s. Het voorwoord is van prof. emeritus en WOI-expert Alex Vanneste. Ook een aantal andere heemkundigen uit de streek hielpen met het duiden en lokaliseren van de bijna 300 unieke foto’s.

Vanaf eind november 2015 is ‘Meetjesland in de grote oorlog’, een uitgave van uitgeverij De Klaproos, te koop in de boekhandel aan 24,95 euro.

Klik hier om naar de website van de uitgeverij te gaan om online te bestellen, of te kijken of er een verdeelpunt is in uw buurt

Cover MEETJESLAND IN DE GROTE OORLOG

Voorstelling boek op 25 november 2015

Het boek wordt voorgesteld in De Klaproos in Landegem (Nevele) op woensdag 25 november 2015 om 20u. Er is een lezing van Alex Vanneste over de dodendraad aan de grens met Nederland, een interview met de auteurs, een optreden van voordrachtkunstenares Trees Coppieters, gevolgd door een receptie.

De heemkundige kring Het Land van Nevele organiseert de avond samen met de uitgeverij De Klaproos en Erfgoedcel Meetjesland. De toegang is gratis en iedereen is welkom.

Wat betekende de eerste Wereldoorlog voor de mensen in het Meetjesland

Het Meetjesland was 100 jaar geleden een belangrijk landbouwgebied en de Duitsers hebben het gebied volop gebruikt om hun troepen aan het front te bevoorraden. Paarden en runderen tot en met koper en rubber, alles van waarde werd weggesleept. Officieren en soldaten werden ingekwartierd in kastelen en boerderijen. Enkele plaatsen werden ingericht voor schietoefeningen. Er kwamen eveneens vliegvelden, zoals in Maria-Aalter.

Maar sommige inwoners lieten zich niet doen. Er werd aan de grens volop gesmokkeld en velen spioneerden voor de geallieerden. Zowel vrouwen als mannen brachten in het geheim brieven over naar Nederland. Maar de Duitse contraspionage slaagde erin om verschillende netwerken op te rollen en heel wat inwoners van de streek werden geëxecuteerd op de schietbaan in Gent.

In 1917 werd de grens afgesloten met een zgn. dodendraad, een elektrische draad onder hoogspanning. Maar dat hield de mensen niet tegen en alleen al in het Meetjesland vielen daardoor tientallen slachtoffers. Het boek omvat een hele reeks foto’s met commentaar over die dodendraad, ook uit het wat verder afgelegen grensgebied van het Land van Waas.

De Hollandstellung is als spoor van de Eerste Wereldoorlog nog altijd gedeeltelijk zichtbaar in het landschap. Die bunkerlinie doorkruist de regio van west naar oost. De Duitse legerleiding vreesde namelijk een inval vanuit Nederland.

In oktober 1918 rukten de geallieerden op vanuit West-Vlaanderen, maar er werd nog een zware strijd geleverd aan het Kanaal van Schipdonk. Verschillende dorpen, zoals Zomergem, werden bijna volledig vernietigd door moordende artilleriebeschietingen en luchtaanvallen.

Naar overzicht