Over het project

In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. 100 jaar later wordt dit eerste conflict op wereldschaal overal herdacht. Sporen van de Eerste Wereldoorlog zijn ook in het Meetjesland terug te vinden.

Het bezette Meetjesland was onderdeel van het ‘Etappengebiet’, een rust –en bevoorradingsgebied tussen het front en het binnenland. Het confronteerde de bevolking met strenge regels en een beperkte bewegingsvrijheid.

Het rijke oorlogsverleden van het Meetjesland wordt door allerhande activiteiten in herinnering gebracht. Onder impuls van COMEET werkten de Meetjeslandse gemeenten en talloze verenigingen een breed en gevarieerd aanbod uit.

Je ontdekt het Meetjeslandse oorlogserfgoed al wandelend en fietsend op een van de routes. Maar ook in lezingen, tentoonstellingen, gidsbeurten en workshops. Den Groote Oorlog in het Meetjesland inspireerde ook kunstenaars die deze zwarte pagina in de geschiedenis verwerken in voorstellingen, poëzie, fotografie.
In 2013-2014-2015 werden er zo'n 100 activiteiten georganiseerd in de verschillende Meetjeslandse gemeenten. Een aantal gemeenten pakten bovendien uit met permanente tentoonstellingen, fietroutes of publicaties over het thema. 

Een overzicht van de geplande activiteiten vind je terug in onze agenda.

COMMUNICATIE EN PROMOTIE

COMEET ontwikkelde een Meetjeslands logo en bijhorende huisstijl. Organiseer je zelf een activiteit? Je kan het logo gebruiken voor jouw drukwerk en online communicatie. 
Voeg jouw activiteit ook toe in de UiT-databank, via www.uitdatabank.be

Je kan het logo ook aanvragen via info@comeet.be.

Je kan de Eerste Wereldoorlog Meetjesland ook volgen via de facebookpagina en via de nieuwsbrieven.

REGIONALE PROJECTEN   

  • In 2011 deden Sophie Huysman en Ester Van den Broeck onderzoek naar het oorlogsverleden van het Meetjesland. Ze maakten een lijvig rapport dat je gratis kunt downloaden.
  • Een poëtisch fotoboek: 2014-18, de Oorlog verslaan. In samenwerking met Herman Leenders (poëzie) en Grégoire De Poorter (fotografie) en de erfgoedverenigingen. Nu te koop in onze webshop.
  • Oorlogskookboek: Koken in Bezet Gebied, in samenwerking met culinair genootschap Meetjesland. Dit boek bevat recepten en weetjes over eten tijdens de oorlogsjaren. 
  • Toeristische brochure: 100 jaar Eerste Wereldoorlog in het Meetjesland, doen, zien en beleven. De brochure geeft een overzicht van zichtbare (en soms onzichtbare) sporen van de oorlog, beschreven per gemeente. Met aandacht voor permanent aanbod, een lijst met wat je 'langs de weg' tegenkomt van herdenkingsmonumenten, ... Klik hier voor meer info of download de brochure
  • Toeristische kaart met tien WOI-activiteiten 
  • E-expo op Erfgoedbank Meetjesland, met een boeiende collectie foto- en beeldmateriaal over de Eerste Wereldoorlog. Bekijk de e-expo
  • De tentoonstelling Boter Bij De Vis behandelt thema's als voedselverdeling, boeren, brouwers en vissers, dagelijkse kost, ... De expo werd ontwikkeld door het Centrum voor Agrarische Geschiednies, met verschillende partners. De expo openede in april 2015 in Eeklo. 
  • Educatieve website www.kindereninbezetgebied.be, een website waarop de Groote Oorlog wordt uitgelegd voor kinderen aan de hand van een tijdslijn, een kaar, thema's en verhalen van personen.